CDA-prominenten krijgen adviesrol

Oud-bewindslieden, oud-fractievoorzitters en oud-partijvoorzitters van het CDA moeten de partij regelmatig gaan adviseren over de 'actuele stand der christendemocratie'. Het CDA-congres heeft zaterdag besloten dat er een raad van advies moet komen met deze partijprominenten.

De resolutie hiertoe werd tegen de zin van het partijbestuur aangenomen. De indieners van het voorstel vinden dat de partijcoryfeeën beter moeten worden benut. Nu is er geen 'gestructureerde raadpleging van afgezwaaide vaandeldragers van het CDA', stellen zij.

Tijdens de discussie over regeringsdeelname was het vooral de oude garde van het CDA die zich verzette tegen samenwerking met de PVV van Geert Wilders, zoals de oud-premiers Ruud Lubbers en Dries van Agt. Zij moeten dus voortaan 'frequent' worden geraadpleegd.

De leden van het CDA bespraken zaterdag uitgebreid de verkiezingsnederlaag in het Vredenburg in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn. Het congres onderschreef de conclusies van twee rapporten over deze nederlaag. Zo was de partij de afgelopen jaren te veel gericht op het behoud van stabiliteit en de macht en verbleekte daardoor het profiel.

Sommige partijleden vonden de aanbevelingen om de partij te vernieuwen echter niet concreet genoeg. "Het is een beetje abstract, hoe moet ik dit overbrengen?", vroeg een CDA'er zich af. Een ander riep het partijbestuur op 'meer durf' te tonen. "Gooi de ramen open."

Waarnemend partijvoorzitter Liesbeth Spies wees erop dat bewust nog geen concrete nieuwe koers is uitgezet, omdat die moet komen uit de partij zelf. "Vandaag is de start van dit proces." Wel gaat het partijbestuur een plan van aanpak opstellen voor de vernieuwing van de partij.

Om te voorkomen dat het beleid van het CDA alleen wordt geëvalueerd na een verkiezingsnederlaag komt er ook een onafhankelijke commissie die de politieke koers van de partij jaarlijks tegen het licht houdt. Een resolutie met deze strekking -eveneens tegen de zin van het partijbestuur- kon rekenen op een forse meerderheid.