Zalm wil dat kabinet minder op cultuur bezuinigt

Het kabinet van CDA en VVD zou niet zo veel moeten bezuinigen op cultuur, aangezien cultuur belangrijk is voor het bedrijfsleven en het vestigingsklimaat. Dat zei oud-minister van Financiën en huidig ABN Amro-baas Gerrit Zalm vrijdag op de Dag van de Belegger.

"Er hadden minder bezuinigingen op cultuur in het regeerakkoord gemoeten. Cultuur is voor het bedrijfsleven en het vestigingsklimaat niet onbelangrijk", aldus VVD'er Zalm, die eraan toevoegde dat Nederland een aantal mooie orkesten en theatergezelschappen kent, dat volgens hem niet verloren mag gaan.

Het gedoogkabinet van Rutte wil in totaal 200 miljoen euro bezuinigen op cultuur. Bovendien gaat de btw op toegangskaartjes omhoog van 6 naar 19 procent.

Waarop het kabinet precies gaat bezuinigen, is nog niet bekend. In het regeerakkoord staat wel dat het Muziekcentrum van de Omroep wordt opgeheven. Daaronder vallen onder meer het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest.

Vorige week suggereerde Frits Bolkestein, oud-fractievoorzitter van de VVD en voormalig eurocommissaris, dat er niet minder maar meer geld naar cultuur zou moeten, en dat het verschil zou moeten worden gecompenseerd door een vermindering op ontwikkelingshulp. Zalm is echter van mening dat het kabinet 'dat zelf maar moet uitzoeken'.