Mager vlees, zuivel en bonen beste voor de lijn

Wie op gewicht wil blijven kan het beste op een dieet gaan van mager vlees, niet-vette zuivelproducten en bonen. Dat blijkt uit de grootste dieetstudie ter wereld. De officiële voedingsrichtlijnen sluiten niet aan bij deze bevindingen en dat is volgens de onderzoekers dus niet optimaal om overgewicht te voorkomen en bestrijden.

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht en zeven andere onderzoekscentra in Europa volgden voor hun onderzoek honderden gezinnen waarin obesitas voorkomt. De ouders volgden een dieet om af te vallen waarna het hele gezin gedurende een halfjaar onder begeleiding van een diëtiste probeerde op gewicht te blijven.

De gezinnen werden ingedeeld in vijf groepen, die allemaal een ander voedingspatroon volgden. De patronen varieerden in eiwitgehalte. Ook werd onderscheid gemaakt tussen 'langzame' en 'snelle' koolhydraten. Snelle koolhydraten als cornflakes veroorzaken meer schommelingen in het bloedsuikergehalte dan langzame koolhydraten als pasta en fruit. Een controlegroep volgde de officiële voedingsrichtlijn van het betreffende land.

Het best werkende voedingspatroon bestond uit voeding met een hoog eiwitgehalte en langzame koolhydraten, zoals mager vlees, zuivelproducten met een laag vetgehalte en bonen. In de groep die dit voedingspatroon volgde, was de gewichtstoename en de uitval het laagst. Volgens de onderzoekers kun je met dit voedingspatroon eten tot je verzadigd bent en hoef je geen calorieën te tellen. Daardoor is het makkelijker vol te houden.

Het onderzoek is uitgevoerd bij acht Europese onderzoekscentra, onder leiding van de Deense Faculty of Life Sciences in Kopenhagen. Het project ging in 2006 van start, met een subsidie van de Europese Commissie van 14,5 miljoen euro.