Dr. Doom: EU-schulden nachtmerrie

Het Europese schuldenprobleem neemt nachtmerrie-achtige proporties aan. Dit zegt de Amerikaanse econoom Nouriel Roubini, ook wel Dr. Doom genoemd. Hij verwacht dat de schuldencrisis verder zal escaleren.

Roubini: "In het geval van Ierland zijn er simpelweg te veel privé-schulden. Wereldwijd is beslist om de schulden van de banken te nationaliseren, waardoor de publieke schulden in Ierland zijn opgelopen van 7 procent tot 100 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Binnenkort zitten we aan 120 procent, een niveau waar Griekenland overigens al is beland."

Frappant genoeg denkt de econoom dat interventies de situatie alleen doen verergeren: "Een aantal supranationale instanties, ik denk daarbij aan het IMF, de ECB en de Europese Unie, moet de overheidsschulden overnemen. Daardoor neemt de omvang van het probleem toe terwijl er in feite niets wordt opgelost."

"De supranationale instanties stampen de bal alleen maar voor zich uit, de problemen blijven gewoon bestaan. Er gaat uiteindelijk niemand van de maan of van Mars komen om op hun beurt het IMF of de EU te redden", aldus een sombere Roubini.


'Europese schuldenprobleem neemt nachtmerrie-achtige proporties aan'