'Werknemers schenken baas zestig miljoen per jaar'

Treinkaartjes, restaurant- en taxibonnen; maar liefst de helft van de vierhonderdvijftig hoogopgeleide werknemers die Intermediair Weekblad ondervroeg over hun declaratiegedrag, declareert de kosten hiervoor niet en schenkt daarmee minstens zestig euro per jaar aan de baas. Kleine bedragen (62 procent), vergeten (44 procent) en bonnetje kwijt (25 procent) vormen de belangrijkste redenen om gemaakte kosten niet aan de werkgever terug te vragen, terwijl dat wel mag.

Er wordt veel minder te veel gedeclareerd: 6 procent van de respondenten zegt wel eens ten onrechte iets te hebben gedeclareerd als onkosten. 28 procent denkt dat er collega's zijn die soms ten onrechte onkosten declareren. Als op kosten van de werkgever buiten de deur wordt gegeten, betaalt 46 procent de fooi altijd zelf - bij ambtenaren is dat zelfs 59 procent - terwijl 19 procent nooit uit eigen zak fooi betaalt.

Ongeveer de helft (52 procent) van de respondenten zou het liefst via internet declareren, maar slechts 20 procent kan dat online doen. Declareren gebeurt bij 34 procent meteen na het maken van de kosten, terwijl 31 procent de bonnetjes opspaart, wacht tot een bepaald bedrag en dan pas de administratie gaat verwerken.

Ervan uitgaande dat de respondenten representatief zijn voor de ruim twee miljoen Nederlandse hoogopgeleiden in loondienst, wordt er per jaar minimaal zestig miljoen euro niet gedaclereerd. Overigens wordt zeker driekwart miljard euro aan onkosten wél teruggevraagd.