Moslim meer verbonden met grote stad dan met Nederland

Moslims in de grote steden voelen zich meer verbonden met hun stad dan met Nederland, en hebben meer vertrouwen in de lokale politiek dan de landelijke. Religieuze symbolen zoals een hoofddoek zijn hierop niet van invloed. Dat stellen onderzoekers van de Open Society Foundations. Ze bepleiten integratiebeleid op lokaal niveau.

In het onderzoek is in verschillende Europese steden de identiteitsbeleving van moslims onderzocht. In Nederland is naar Amsterdam en Rotterdam gekeken. Volgens de onderzoekers voelt van zowel moslims als niet-moslims rond de tachtig procent zich thuis in hun stad. Moslims die zich niet thuisvoelen verwijzen naar racisme en discriminatie als redenen, niet-moslims naar de hoge aanwezigheidsgraad van etnische minderheden.

Moslima's zonder en met hoofddoekHet aantal grootstedelijke moslims dat zich verbonden voelt met Nederland is met circa zestig procent significant lager. Ongeveer eenzelfde percentage van hen geeft aan niet het idee te hebben dat anderen hen als Nederlander zien. Het aantal niet-moslims dat zich met Nederland verbonden voelt ligt rond de negentig procent. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat het dragen van zichtbare religieuze symbolen geen invloed heeft op het zich thuisvoelen in de grote stad of in Nederland.

Stigmatisering in de media en polarisatie in de politiek vormen volgens de islamitische respondenten een belemmering voor deelname aan de Nederlandse maatschappij. Ook de groeiende groep van hoogopgeleide moslims noemt dit een struikelblok op de weg naar integratie. De onderzoekers denken dat integratiebeleid het meest effectief is als het op lokaal niveau wordt ontwikkeld en toegepast, in plaats van dat het door de landelijke politiek wordt opgelegd.