'PVV'er niet op beelden vechtpartij te herkennen'

Op de beelden die zijn gemaakt van een vechtpartij is niet te zien dat PVV-Kamerlid Marcial Hernandez klappen uitdeelt. De beelden tonen alleen wat vage schimmen die aan elkaar trekken, zei zijn advocaat Richard van der Weide maandagavond in het televisieprogramma Pauw en Witteman.

De NOS beweerde vorige week op basis van twee bronnen dat 'duidelijk is te zien' dat Hernandez iemand twee keer op zijn gezicht slaat. Van der Weide vindt dat feitelijk onjuist en noemt het denkbaar dat zijn cliënt een klacht indient bij de Raad voor de Journalistiek. Hij vindt het onverantwoord dat een heftige beschuldiging is geuit zonder dat de beelden zijn gezien door de redactie zelf.

Justitie neemt volgens hem 'ongetwijfeld' een ander standpunt over de beelden in. "Maar op basis van de verklaringen en deze beelden kan de rechter niet tot een veroordeling komen."

De vier verklaringen die over het incident zijn afgelegd verschillen volgens de advocaat allemaal van elkaar. De beelden worden nu nog niet openbaar. De raadsman vindt dat de strafrechter het forum is waar zijn cliënt zich eerst moet verantwoorden, maar hij sloot niet uit dat de beelden later alsnog openbaar worden.

Hernandez zat een kleine twee maanden geleden een nacht in de cel na een ruzie in een café op het Plein. Een 30-jarige Hagenaar, een ambtenaar, zei dat de politicus hem een kopstoot had gegeven en deed aangifte.