Halsema zet PvdA voor het blok

Linkse partijen kunnen alleen aan de macht komen als ze samenwerken. Daarom moet de PvdA kiezen tussen het 'sociale conservatisme' van de SP of de 'progressieve krachten' van GroenLinks en D66. Dat zei Femke Halsema maandag tijdens een boekpresentatie over twintig jaar GroenLinks.

De oproep van Halsema voor linkse samenwerking is niet nieuw. Zij benadrukte maandag opnieuw de noodzaak van het vestigen van een 'progressieve macht' in Nederland die 'internationalistisch, toekomstgericht, veranderingsgezind, antibureaucratisch en democratisch' is.

"Ik denk dat het voor linkse en progressieve partijen noodzakelijk is om samen te werken om daadwerkelijk toegang te krijgen tot de macht en een stempel te drukken op de Nederlandse politieke verhoudingen." De laatste keer dat dit gebeurde was in de jaren zeventig.

"En waar rechtse partijen meer machtsbelust zijn en beter hun zin weten te krijgen, regeert op links de verdeeldheid. De SP belichaamt het sociaalconservatieve geluid terwijl GroenLinks en D66 meer veranderingsgezind zijn en een opgewekt geloof delen in de verworvenheden van de moderne samenleving", zei Halsema.

De scheidslijn tussen deze twee stromingen loopt volgens de politica precies door de PvdA heen. "Hervormingsgezindheid en behoudzucht zijn in even sterke mate aanwezig en bepalen ook de inhoudelijke stilte in de PvdA." Als de linkse partijen een serieus machtsblok willen vormen dan moet de partij van Job Cohen kleur bekennen.

"Hoe breder deze samenwerking is, hoe effectiever deze zal blijken te zijn. Gezien de overeenkomsten ligt samenwerking tussen PvdA, GroenLinks en D66 dan het meeste voor de hand", aldus Halsema.


Femke Halsema zet PvdA voor het blok (Foto: Novum)