Irak: Nieuwe foto's VS-soldaten nog erger

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens leden van het Amerikaanse Congres zijn nieuwe foto's en video's, van misbruik van Iraakse gevangenen door soldaten van de VS, nog veel schokkender dan de foto's die tot nu toe bekend zijn. De Congresleden bekeken drie cd-rom's, waarop zo'n 1.800 foto's staan en een onbekend aantal video-opnamen. Volgens senator Antonio Taguba, die het eerste onderzoek naar de mishandeling leidde, zijn de foto's genomen met de digitale camera's van de soldaten zelf.

Senator Ron Wyden zei na het zien van het materiaal: "Ik had verwacht dat deze beelden slecht zouden zijn voor je maag, maar ze waren veel erger dan het ergste waar ik me op had voorbereid. Neem het ergste gepubliceerde geval en vermenigvuldig dat maar een paar keer."

Misselijkmakend
Op de nieuwe beelden zijn onder meer Amerikaanse soldaten te zien die, ogenschijnlijk met wederzijds goedvinden, seksuele handelingen verrichten met gevangenen. Ook zijn er afbeeldingen van Iraakse vrouwen die op commando hun borsten laten zien.

''De gehele affaire is misselijkmakend en het is moeilijk te geloven dat het heeft plaatsgevonden in een militaire inrichting. Ik begrijp niet hoe deze mensen in godsnaam in het leger terecht zijn gekomen, aldus verschillende senatoren.