Eerste treinen op gang, problemen houden aan

Hoewel het nog zeker tot zondag duurt voordat de treinproblemen na een brand bij Prorail helemaal verholpen zijn, komen de eerste lijnen op gang. Vanuit de door brand getroffen verkeersleidingspost in Utrecht worden weer twee lijnen aangestuurd. Dat zegt een woordvoerder van ProRail.

De treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen en tussen Ede en Amersfoort rijden niet via Utrecht, maar worden wel vanuit Utrecht aangestuurd. Het gebouw van Prorail is niet helemaal afgebrand. Er wordt gewoon weer gewerkt. Er wordt met man en macht gewerkt aan het herstel van de beschadigde systemen, benadrukt de zegsman.

Hoelang het nog duurt voordat er weer treinen langs het spoorknooppunt Utrecht kunnen, is nog niet bekend. Prorail komt later met meer informatie hierover. Op delen van de uitgevallen trajecten worden intussen bussen ingezet.

Prorail liet eerder weten dat er geen backupsysteem is voor de systemen die zijn uitgevallen. Het is daarom zaak de beschadigde apparatuur zo snel mogelijk te vervangen of te herstellen.

De Tweede Kamerleden Ineke van Gent (GroenLinks) en Arie Slob (ChristenUnie) hebben aangekondigd Kamervragen te stellen over de spoorchaos in Utrecht. Beiden vragen zich af waarom er geen backupsysteem is.