Cultuurminnaars schreeuwen tegen bezuinigingen

Door het hele land worden zaterdag protestbijeenkomsten georganiseerd tegen de bezuinigingen op de culturele sector en de verhoging van de btw op toegangskaartjes. Doel van de acties is een collectieve schreeuw van protest te laten horen tegen de kabinetsplannen.

In tal van plaatsen zijn bijeenkomsten georganiseerd in het kader van de actie 'Nederland schreeuwt om cultuur'. Op het Leidseplein in Amsterdam ligt de regie in handen van de tv-presentatoren Ivo Niehe en Sophie Hilbrand. In Breda luidt het klokkenluidersgilde de noodklokken. In Rotterdam laat oud-burgemeester Bram Peper van zich horen. Overal wordt veel geschreeuwd.

In Almere komt zelfs de goedheiligman in actie: samen met kinderen gaat hij sinterklaasliedjes schreeuwen. De actie wordt 's avonds afgesloten in Den Haag, waar de trompettist van het Residentieorkest tegen middernacht de Last Post blaast.

De culturele organisaties die de acties op touw hebben gezet, stellen dat het kabinet een frontale aanval inzet op kunst en cultuur. Er wordt 200 miljoen euro bezuinigd, en bovendien gaat de btw op toegangskaartjes omhoog van zes naar negentien procent.

Door de btw-verhoging worden toegangskaartjes duurder en komen er naar verwachting fors minder bezoekers. Dat leidt uiteindelijk tot banenverlies in de culturele sector. "Dat is geen bezuinigen, dat is moedwillig slopen van iets waar het gros van de Nederlanders van geniet en waar alle Nederlanders van profiteren", stellen de organisators.

In theater Carré werd vrijdag al geoefend tijdens de slotvoorstelling van de campagne Nederland Leest 2010. Na afloop gaf het publiek onder aanvoering van Philip Freriks een oorverdovende 'proefschreeuw'.

Of de acties succes zullen hebben, valt nog te bezien. Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) hield vrijdagmiddag voet bij stuk. Volgens Zijlstra moet de cultuursector juist blij zijn, omdat die straks minder afhankelijk is van subsidies. "Gebruik je creativiteit", was zijn advies aan culturele instellingen die straks in financiële nood raken.

Waarop het kabinet precies gaat bezuinigen, is nog niet bekend. Zijlstra werkt nog aan een plan. In het regeerakkoord staat wel dat het Muziekcentrum van de Omroep wordt opgeheven. Daaronder vallen onder meer het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest.