Vrouwen praten duidelijker dan mannen

Vrouwen praten duidelijker dan mannen. Tot nu toe werd altijd gedacht dat mannen duidelijker spreken, maar dat blijkt niet zo te zijn. Dat stelt Bart de Boer, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam. Het minder duidelijk praten door mannen komt doordat zij anatomisch anders in elkaar zitten dan vrouwen. Volgens hem zijn vrouwen perfect gebouwd om duidelijk te spreken.

De Boer onderzocht wat de invloed is van de positie van het strottenhoofd op de spraak. Hij concludeert dat het strottenhoofd bij vrouwen een ideale positie heeft. De vrouwelijke anatomie is optimaal voor het maken van zoveel mogelijk verschillende spraakklanken. Bij mannen ligt het strottenhoofd iets lager, wat de duidelijkheid van de spraak negatief beïnvloedt.

Volgens De Boer hebben mannen een lager strottenhoofd, zodat ze groter en indrukwekkender klinken. Uit een ander onderzoek is gebleken dat dit vooral indruk maakt op andere mannen.

De onderzoeker keek ook naar de anatomie van apen en die blijkt voor spreken veel slechter te zijn dan de anatomie van de mens. Hij stelt vast dat bij apen het strottenhoofd veel hoger ligt. Vooral het verschil met mannen is erg groot.