Oppositie wil kabinet kunnen afrekenen

De oppositie in de Tweede Kamer wil dat het kabinet op korte termijn komt met een lijst doelstellingen, om over vier jaar te kunnen beoordelen of die zijn gehaald. Dat bleek donderdagavond tijdens een debat met premier Mark Rutte (VVD).

Het kabinet moet voor alle belangrijke onderwerpen aangeven wat de huidige situatie is, en wat het doel is voor het einde van de kabinetsperiode, vindt de voltallige oppositie. Alleen zo kan de Tweede Kamer beoordelen of bijvoorbeeld de extra verpleegkundigen of politieagenten die het kabinet belooft, er over vier jaar ook daadwerkelijk zijn gekomen.

"Kiezers krijgen nu beloftes voorgeschoteld, maar of ze worden nagekomen blijft schimmig", zei D66-leider Alexander Pechtold. Zo is nu al onduidelijkheid ontstaan over het aantal extra politieagenten. Deze week bleek dat het aantal politieagenten de komende jaren helemaal niet stijgt, maar hetzelfde blijft.

Rutte ziet niets in een lijst doelstellingen. Het kabinet is nog druk bezig met het uitwerken van alle plannen, zei hij. Rutte wil pas in mei volgend jaar 'duidelijk inzicht in de stand van zaken' geven.

De oppositie verweet het kabinet verder dat het niets doet aan de grootste problemen van deze tijd, zoals de vergrijzing, de woningmarkt en het milieu. GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema citeerde de Amerikaanse oud-president Bill Clinton door het kabinet 'fact-free politics' te verwijten, waarbij van alles wordt beweerd zonder dat dat iets te maken heeft met de werkelijkheid.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij riep de coalitiepartijen op geen taboe te leggen op nadenken over onderwerpen als de woningmarkt en het ontslagrecht, ook al willen ze niet dat daar deze kabinetsperiode iets aan verandert. Halsema stelde voor een conferentie in de Tweede Kamer te beleggen, waarop deskundigen komen vertellen wat de grootste problemen zijn en wat daaraan moet gebeuren.