Obama: ratificatie START-verdrag noodzakelijk

Het ratificeren van het nieuwe START-verdrag is 'absoluut noodzakelijk voor de nationale veiligheid'. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag verklaard. Volgens Obama moet de Senaat in actie komen, voordat het Congres met reces gaat.

Obama zei er vertrouwen in te hebben dat hij voldoende stemmen verzamelt om het verdrag te laten goedkeuren. Elke president sinds Ronald Reagan is er volgens Obama in geslaagd om dergelijke verdragen door de Senaat te krijgen.

Het verdrag roept net als de eerdere START-verdragen op tot een vermindering van het aantal kernwapens. Bij goedkeuring zou opnieuw dertig procent van het totaal afgehaald worden, zoals dat in 2001 onder president Bush is vastgesteld in het laatste START-akkoord. Het nieuwe aantal van Amerikaanse kernkoppen zou met het verdrag tot slechts 1550 dalen. Halverwege de jaren zestig bezaten de VS er nog bijna 35.000.

Om de druk op de Senaat op te voeren omringde Obama zich tijdens zijn verklaring met voormalige ministers van buitenlandse zaken en defensie van beide politieke partijen en andere leden van zijn regering, die het nieuwe verdrag allemaal steunen.

Volgens Obama kan de VS zich niet permitteren 'de gok' te wagen waar het gaat om de inspectie van het Russische kernwapenarsenaal -een centraal element in het verdrag. Bovendien loopt de VS het risico de steun van Moskou op andere gebieden van de nationale veiligheid te verliezen. "Dit gaat niet over politiek. Het gaat over de nationale veiligheid. Dit is geen kwestie die uitgesteld kan worden", aldus de president.