Rabobank waarschuwt voor smartphone bij bankpas

iPhones en andere smartphones kunnen bankpassen beschadigen door de sterke magneten die erin zitten. De Rabobank heeft een waarschuwing daarvoor op zijn website gezet. De bank adviseert bankpassen bij moderne mobieltjes uit de buurt te houden. De ING en pinbeheerder Currence zijn minder stellig over de schadelijkheid van telefoons.

De stralingsgolven van o.a. iPhones en Blackberry's demagnetiseren bankpassen, waardoor de bankpas het niet meer doet, stelt de Rabobank. In de moderne telefoons worden magnetische sensors gebruikt om vast te stellen of iemand het toestel aan zijn oor houdt. Het scherm wordt dan vanzelf gedimd.

De ING ziet geen sterke signalen dat storingen per se door de smartphones komen, zegt een woordvoerder van de bank. "Storingen in bankpassen kunnen door van alles komen zelfs door een magnetische sluiting van een portemonnee."

Currence, het bedrijf dat pinnen in Nederland regelt, ziet Smartphones ook niet als oorzaak van kapotte bankpassen. "Bankpassen kunnen wel eens weigeren door magnetische velden. Dat komt niet per se door smartphones. Het kan al komen wanneer je twee bankpassen tegen elkaar aan legt." Ook stof in een pinautomaat zorgt voor problemen.

Hoe groot het probleem ook is, vanaf 2012 speelt het geen rol meer. In dat jaar wordt afscheid genomen van de passen met magneetstrip. Daarvoor in de plaats krijgen bankpassen een chip en die is niet gevoelig voor magnetische straling. Dan zit er nog wel een magneetstrip op maar dat is alleen voor betalingen in het buitenland.


(Foto: Novum)