Onderzoek naar computerproblemen politie

De Algemene Rekenkamer (AR) gaat onderzoeken hoe een slecht functionerend computersysteem kon worden ingevoerd bij de politie. Dat zegde minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag toe tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Met het huidige systeem, waarin onder meer aangiftes worden opgeslagen, valt nauwelijks te werken. Het systeem dat honderden miljoenen zou hebben gekost, is ingewikkeld, tijdrovend en er zouden zelfs gegevens verdwijnen.

Onlangs bleek al dat het systeem is ingevoerd ondanks rapporten waaruit bleek dat het niet goed zou werken. Van links tot rechts uitten Kamerleden maandag hun verontwaardiging hierover. "Schokkend", zei Attje Kuiken (PvdA). Ronald van Raak (SP) noemde het 'ontluisterend' dat deze rapporten onopgemerkt zijn gebleven.

De rekenkamer gaat onderzoeken hoe dit kon gebeuren, zei Opstelten. Ook onderzoekt de AR hoeveel het systeem precies heeft gekost. De minister stuurt verder aan op de invoering van een compleet nieuw computersysteem. Dat laat de bewindsman wel afhangen van de resultaten waarmee de rekenkamer komt en wat de invoering van een nieuw systeem kost.

De Tweede Kamer accepteert niet dat vervanging van het systeem zou betekenen dat er de komende jaren minder agenten bijkomen dan is afgesproken.