Een op drie christelijke studentes aan de pil

Een op de drie christelijke studentes slikt de pil. Veertig procent van deze groep heeft geen of geen vaste relatie. De helft heeft wel een vaste vriend, maar is niet getrouwd. Ruim de helft (55 procent) van de christelijke pilgebruikers heeft geen bezwaar tegen seks voor het huwelijk, terwijl dat onder de vrouwen die geen pil gebruiken maar vijftien procent is.

Dat blijkt uit een enquête van het Nederlands Dagblad. Overigens zegt 35 procent van de pilgebruikers dit anticonceptiemiddel uitsluitend om gezondheidsredenen te gebruiken. Van ruim tachtig procent mag iedereen weten dat ze de pil slikken. Bijna de helft van deze groep slikt de pil omdat ze geslachtsgemeenschap hebben. Een enkeling zegt de pil onder druk van vriend of ouders te gebruiken, bijvoorbeeld vanwege een ongewenste zwangerschap bij een ander gezinslid.

Vijftig jaar na invoering gebruiken jonge christenen het anticonceptiemiddel aanzienlijk minder dan de rest van de vrouwelijke bevolking. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2008 bleek dat twee op de drie vrouwen tussen 18 en 25 de pil gebruiken.

De krant ondervroeg twaalfhonderd vrouwelijke en vierhonderd mannelijke studenten die lid zijn van een christelijke studentenvereniging of een opleiding volgen aan de Christelijke Hogeschool Ede, de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle of de Goudse lerarenopleiding Driestar Educatief.

Bijna een op de zes mannen met een relatie gaf aan niet te weten of zijn vriendin of vrouw de pil gebruikt.