Greenpeace wil dat olieboren in Noordzee stopt

Greenpeace heeft bij het hooggerechtshof in Londen een klacht ingediend om de Britse regering ertoe te bewegen niet langer vergunningen af te geven voor het boren naar olie in de Noordzee. Dat heeft de milieugroep vrijdag bekendgemaakt.

Greenpeace wil dat er geen nieuwe vergunningen worden afgegeven totdat de oorzaken van de brand op het olieplatform Deepwater Horizon bekend zijn. Het ongeluk op het boorplatform, dat door olieconcern British Petrol werd geëxpoiteerd, kostte aan elf mensen het leven en leidde tot de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis.

Volgens de milieuorganisatie geeft de regering vergunningen af voor boringen in gebieden waar walvissen en dolfijnen leven. "De olie-industrie boort op riskantere en gevaarlijkere plekken in Britse wateren, waar een lek een ramp kan zijn voor het leven", zei Greenpeace-directeur John Sauven.

Vorige maand gaf de regering olieconcern Chevron als eerste sinds de olieramp in de Golf van Mexico toestemming om in de Noordzee te boren. Greenpeace blokkeerde de boorplek ten noorden van de Shetland-eilanden en dreigde met juridische stappen als het boren niet zou stoppen.

De Britse regering weigert gehoor te geven aan de oproep van Greenpeace en stelt dat het boren in de Noordzee veel strenger gereguleerd is dan in de Golf.