VN wil geld voor bestrijding cholera Haïti

De Verenigde Naties hebben de lidstaten vrijdag 164 miljoen dollar (omgerekend bijna 120 miljoen euro) gevraagd om de cholera-uitbraak in Haïti te bestrijden. Die uitbraak heeft aan al zeker 724 mensen het leven gekost en verwacht wordt dat de ziekte zich tot een jaar vanaf nu kan verspreiden.

De gelden zullen door organisaties gelieerd aan de VN gebruikt worden om extra artsen, medicijnen en waterzuiveringsapparatuur in te vliegen om de tweehonderdduizend mensen te behandelingen die cholerasymptomen vertonen, variërend van lichte diarree tot ernstige uitdrogingsverschijnselen.

"We hebben dit geld echt zo snel mogelijk nodig", aldus VN-woordvoerster Elisabeth Byrs in Genève. Er zijn meer dan elfduizend gevallen van cholera geconstateerd sinds het begin van de uitbraak vorige maand.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt niet dat de epidemie snel de kop kan worden ingedrukt. Daarnaast is het percentage slachtoffers dat aan de ziekte overlijdt (6,5 procent) veel hoger dan het zou moeten zijn. "Niemand van de huidige bevolking op Haïti heeft ooit cholera gehad, dus we hebben te maken met een bevolking die zeer vatbaar is voor de bacterie", zegt WHO-woordvoerder Gregory Hartl. "Als het eenmaal in de watervoorziening zit, wordt het heel gemakkelijk overgebracht."

De oorzaak van de uitbraak is onbekend. De afgelopen decennia kwam cholera niet voor in het Haïti. "De specifieke oorzaak van deze specifieke uitbraak is iets wat op een gegeven moment wel onderzocht moet worden, maar wat nu het belangrijkste is, is de reactie in het veld."


VN wil geld voor bestrijding cholera Haïti (Foto: Novum)