Opstelten wil minder papierwerk voor agent

Politieagenten brengen over vier jaar de helft minder tijd door achter een bureau. Dat is althans het doel van minister van Veiligheid Ivo Opstelten (VVD). Hij wil paal en perk stellen aan de 'registratiedrift en formulierengekte' bij de politie, kondigde hij donderdag aan.

Het papierwerk voor de politie als geheel moet deze kabinetsperiode met een kwart omlaag. Iedereen bij de politie is de bureaucratie beu, zegt Opstelten. Hij wil agenten minder vaak achter het bureau zien en vaker op straat.

Opstelten gaat het mes zetten in het aantal formulieren dat de politie moet gebruiken. Aangiftes worden gemakkelijker en kunnen vaker digitaal worden afgehandeld. Opstelten wil verder dat er een systeem komt dat het voor slachtoffers van bijvoorbeeld diefstal of geweld mogelijk maakt op te zoeken hoe het met hun aangifte staat.

Verder wil Opstelten misdrijven als winkeldiefstal, vernieling en bedreiging sneller afgehandeld zien. Nu gaan er na een arrestatie vaak maanden overheen voordat een rechter uitspraak doet. Opstelten wil dat twee derde van deze zaken binnen een maand is afgehandeld.

In januari komt Opstelten met een uitgewerkt plan om het mes te zetten in de bureaucratie bij de politie.


Opstelten wil mes zetten in bureaucratie bij politie (Foto: Novum)