VN: Piraterij loopt uit de hand

De kaping van schepen door Somalische piraten is inmiddels zover uit de hand gelopen dat pogingen de piraten te bestrijden ontoereikend zijn. Er moet dan ook meer worden gedaan om de wortel van het probleem aan te pakken. Dat heeft ondersecretaris-generaal voor politieke kwesties van de Verenigde Naties B. Lynn Pascoe dinsdag gezegd.

Pascoe zei dinsdag in een zitting van de VN-Veiligheidsraad dat het aantal kapingen 'schrikbarend' is. In totaal worden er op dit moment meer dan 483 bemanningsleden en twintig schepen gevangen gehouden door piraten. Volgens Pascoe is de afgelopen dagen zelfs een Europees marineschip aangevallen dat op weg was naar Somalië voor een vredesmissie.

Een Keniaans hof stelde dinsdag dat Kenia geen jurisdictie heeft om recht te spreken over de Somalische piraten, als de kapingen hebben plaatsgevonden buiten de territoriale wateren van Kenia. Dit zorgt nog eens voor een extra probleem bij de bestrijding van de piraterij.

"De lokale rechtbanken kunnen alleen overtredingen in behandeling nemen die plaatsvonden binnen de territoriale jurisdictie van Kenia", aldus het hof. De open zee valt hier volgens de rechter dan ook niet onder. De uitspraak kan betekenen dat de meeste rechtszaken tegen piraten komen te vervallen.

De internationale gemeenschap steunt juist op landen als Kenia voor de vervolging van piraten. Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon overweegt nu om een speciaal internationaal hof voor de vervolging van piraten op te zetten.