Qantas ontdekt olielekkage motoren A380

Technici van Qantas hebben bij drie motoren van drie verschillende Airbus A380's olielekken vastgesteld. De lekkages vallen volgens Qantas-topman Alan Joyce buiten wat door de Australische luchtvaartmaatschappij en motorenfabrikant Rolls Royce 'normale tolerantie' wordt genoemd. Om die reden houdt Qantas zijn zes A380's voorlopig nog aan de grond.

Een A380 van Qantas moest vorige week een vlucht van Singapore naar Sydney afbreken toen kort na de start een van de vier straalmotoren het begaf en brokstukken verspreid raakten over het Indonesische eiland Batam. Het Australische bureau voor transportveiligheid, dat het internationale onderzoek naar het incident leidt, heeft de bevolking van Batam gevraagd te helpen zoeken naar een bepaald onderdeel, een turbineschijf.

De A380 is het grootste en nieuwste passagiersvliegtuig ter wereld. Lufthansa en Singapore Airlines, de enige andere maatschappijen die met A380's met dezelfde Trent 900-motoren van Rolls Royce vliegen, hebben hun toestellen vorige week ook aan de grond gehouden, maar ze na inspectie weer de lucht ingestuurd.


(Foto: Novum)