Medium Jomanda weer voor de rechter

'Genezend medium' Jomanda staat maandag samen met twee alternatieve artsen in hoger beroep terecht in de strafzaak rond de dood van actrice Sylvia Millecam.

De rechtbank sprak Jomanda vorig jaar met de nodige kanttekeningen vrij. De rechters stelden vast dat Jomanda ernstig is tekortgeschoten in de zorgvuldigheid die zij had moeten betrachten in de bejegening van de ernstig zieke Millecam en dat zij haar zorgplicht heeft geschonden. De rechtbank vond echter geen bewijs voor de stelling dat Jomanda doorslaggevend is geweest voor Millecams overtuiging dat zij geen borstkanker had maar een bacteriële infectie.

Het Openbaar Ministerie (OM) ging in 2006 tegen die uitspraak in beroep. Volgens het OM heeft Jomanda de ernstig zieke actrice afgeraden om zich te laten opereren omdat zij tegen chemotherapie was. Millecam zou daarom reguliere behandeling hebben geweigerd. De actrice overleed in augustus 2001 aan de gevolgen van borstkanker.

De rechter stelde in 2009 dat het Millecams eigen keuze was om geen chemotherapie te ondergaan. De alternatieve geneesheren die stelden dat Millecam enkel een bacteriële infectie had, werden wel schuldig bevonden aan het opzettelijk benadelen van Millecams gezondheid, met ernstig lichamelijk letsel als gevolg maar kregen geen celstraf. Ook tegen die uitspraak gaat het OM in beroep.

Voor de zaak zijn zes zittingsdagen vrijgemaakt.

Medium Jomanda weer voor de rechter
Medium Jomanda weer voor de rechter (Foto: ANP)