[F1] Uitslag Grand Prix van Brazilië

Sebastian Vettel heeft de Formule 1 Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. De Red Bull-rijder bleef op Interlagos teamgenoot Mark Webber en kampioenschapsleider Fernando Alonso voor. Door dit resultaat wist Red Bull het constructeurskampioenschap te winnen.

Nico Hülkenberg begon verrassend vanaf poleposition. De Williams-coureur bleef gisteren in de kwalificatie op een opdrogende baan in São Paulo Red Bull-rijders Sebastian Vettel en Mark Webber voor. Daarachter startten Lewis Hamilton en Fernando Alonso als vierde en vijfde.

De beste start was voor Sebastian Vettel die meteen de leiding van Hülkenberg overnam. Webber pakte enkele bochten later nog een plaats van de jonge Duitser af, terwijl Renault-rijder Vitaly Petrov een foutje maakte en na één ronde 23e lag. Alonso probeerde Hamilton in te halen na de eerste ronde, maar de Brit sloeg terug. In bocht vier maakte de McLaren-rijder een foutje, waardoor Alonso alsnog de vierde stek pakte.

Robert Kubica nam de zesde plaats van Rubens Barrichello over, terwijl verder naar achteren Jenson Button en Michael Schumacher streden om plaats negen. Hispania-rijder Christian Klien kwam door een elektrisch probleem in de motor pas enkele ronden later de baan op.

Alonso voerde de druk op Hülkenberg op, maar de jonge Duitser hield in het eerste gedeelte van de race stand. De Red Bulls profiteerden van het gevecht om plaats drie en reden meer dan een seconde per ronde weg bij de rest van het veld. In de zevende ronde was het wel raak voor Alonso die goed uit de derde bocht kwam en de Ferrari naast de Williams zette. In de volgende bocht was de Spanjaard de Duitser die de deur openhield voorbij.

Hamilton klaagde op de boordradio over een gebrek aan grip, maar toch plaatste hij een aanval op Hülkenberg, maar de Duitser ging op het rechte stuk later op de rem en behield de vierde plaats. De eerste stopper was McLaren-rijder Jenson Button die uit de trein achter Hülkenberg werd gehaald om zo later in de race te kunnen winnen. Massa volgde een ronde later, maar Button haalde de Braziliaan in.

De stops zorgden ervoor dat meer rijders naar binnen kwamen. Bij Williams ging het mis rechtsachter bij Rubens Barrichello, waardoor de Braziliaan veel tijd verloor. Massa moest vanwege een los rechtervoorwiel voor de tweede keer naar binnen en verloor veel tijd. Hülkenberg kwam na vijftien ronden samen met Kubica naar binnen, terwijl Hamilton zich leek te bedenken en doorreed. Voor Button pakten de stops goed uit, want hij haalde zo onder meer Hülkenberg en Kubica in.

Na ruim twintig ronden lag Vettel eerste, voor Webber, Alonso, Nico Rosberg, Kamui Kobayashi en de McLarens van Hamilton en Button. Deze beiden waren al gestopt, terwijl de top vijf nog naar binnen moest. Omdat Hamilton de snelste ronden neerzette reageerde Ferrari na 24 ronden door Alonso binnen te halen voor het harde rubber. Beide Red Bulls volgden snel, maar veranderingen in de top drie vonden niet plaats. Hamilton lag na 27 ronden vierde, voor de nog niet gestopte Kobayashi en Button.

Halverwege de race bleken de Red Bulls van Vettel en Webber dominant. Alonso kon slechts genoegen nemen met plaats drie op meer dan tien seconden afstand. Veel verder naar achteren wist Massa langzaam maar zeker naar voren te rijden. De Braziliaan werkte zich van achteraan op naar plaats zestien en ging op jacht naar meer. De vijftiende plaats kreeg hij cadeau doordat Barrichello zijn voorband stuk reed op de voorvleugel van Jaime Alguersuari.

Webber voerde de druk op Vettel op door snelle rondetijden te rijden. Beide Red Bulls reden na 46 van de 71 ronden af op een batterij auto's die vanaf plaats negen van Adrian Sutil tot en met plaats zestien van Massa voerde. Met nog 20 ronden te gaan ging Vitantonio Liuzzi wijd in bocht twee en parkeerde zijn Force India in de muur. Omdat deze bolide op een gevaarlijke plaats stond kwam de safety car naar buiten. Een aantal rijders, waaronder Hamilton maakten hiervan gebruik door te pitten en nieuwe banden te halen.

Vettel ging aan de leiding, voor Webber, Alonso, Hamilton, Button, Schumacher en Rosberg. De andere rijders vanaf plaats acht van Hülkenberg reden op een ronde achterstand. Na 55 ronden kwam de safety car naar binnen en ging Vettel er als een haas vandoor, terwijl Webber, Alonso, Hamilton en Button zich door het verkeer naar voren moesten rijden. Massa wist enkele plaatsen te winnen, maar de Braziliaan raakte bij bocht vier bij het inhalen de Toro Rosso van Buemi voor plaats twaalf, ging wijd en kon overnieuw beginnen.

Het gevecht om het tiende punt ging tussen Alguersuari en Kamui Kobayashi, waarbij de Japanner won. Vooraan hadden de Red Bulls een ruime voorsprong, maar Alonso voerde de druk op door met nog vijf ronden te gaan een halve seconde per ronde sneller te zijn. Daarachter was Hamilton nog sneller, maar de Brit lag te ver weg.

Na 71 ronden kwam Sebastian Vettel als eerste over de streep, voor Webber en Alonso. Hamilton pakte de vierde plaats voor Button, Rosberg, Schumacher, Hülkenberg, Kubica en Kobayashi. Hierdoor werd Red Bull constructeurskampioen en doen er nog vier rijders mee in Abu Dhabi voor het kampioenschap.

Uitslag race Brazilië

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 1:33:11.803
2 Mark Webber Red Bull Racing +4.243
3 Fernando Alonso Ferrari +6.807
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +14.634
5 Jenson Button McLaren-Mercedes +15.593
6 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +35.320
7 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +43.456
8 Nico Hülkenberg Williams +1 Ronde
9 Robert Kubica Renault +1 Ronde
10 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
11 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
12 Adrian Sutil Force India F1 +1 Ronde
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
14 Rubens Barrichello Williams +1 Ronde
15 Felipe Massa Ferrari +1 Ronde
16 Vitaly Petrov Renault +1 Ronde
17 Nick Heidfeld Sauber +2 Ronden
18 Heikki Kovalainen Lotus F1 +2 Ronden
19 Jarno Trulli Lotus F1 +2 Ronden
20 Timo Glock Virgin Racing +2 Ronden
21 Bruno Senna HRT F1 Team +2 Ronden
22 Christian Klien HRT F1 Team +6 Ronden
DNF Lucas Di Grassi Virgin Racing +9 Ronden
DNF Vitantonio Liuzzi Force India F1 +22 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Fernando Alonso Ferrari 246
2 Mark Webber Red Bull Racing 238
3 Sebastian Vettel Red Bull Racing 231
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 222
5 Jenson Button McLaren-Mercedes 199
6 Felipe Massa Ferrari 143
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 130
8 Robert Kubica Renault 126
9 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 72
10 Adrian Sutil Force India F1 47
11 Rubens Barrichello Williams 47
12 Kamui Kobayashi Sauber 32
13 Nico Hülkenberg Williams 22
14 Vitantonio Liuzzi Force India F1 21
15 Vitaly Petrov Renault 19
16 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 8
17 Pedro de la Rosa Sauber 6
18 Nick Heidfeld Sauber 6
19 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 3
20 Heikki Kovalainen Lotus F1 0
21 Jarno Trulli Lotus F1 0
22 Bruno Senna HRT F1 Team 0
23 Lucas Di Grassi Virgin Racing 0
24 Karun Chandhok HRT F1 Team 0
25 Timo Glock Virgin Racing 0
26 Sakon Yamamoto HRT F1 Team 0
27 Christian Klien HRT F1 Team 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull Racing 469
2 McLaren-Mercedes 421
3 Ferrari 389
4 Mercedes Grand Prix 202
5 Renault 145
6 Williams 69
7 Force India F1 68
8 Sauber 44
9 Scuderia Toro Rosso 11
10 Lotus F1 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0