Geoloog waarschuwt voor mega-uitbarsting Merapi

De Indonesische vulkaan Merapi is mogelijk hard op weg naar een mega-uitbarsting die de mensheid sinds lange tijd niet meer heeft meegemaakt. Dat zegt Geoloog Birger Lühr, vulkaanwetenschapper bij het Duitse geologische bureau GFZ.

Uit onderzoek blijkt dat de vulkaan, welke al dagen aswolken van meer dan 800 graden Celcius uitstoot, een ondergrondse magmakamer heeft die zo'n drie keer meer magma bevat dan de vulkaan Tambora die in 1815 uitbarstte. De uitbarsting van de Tambora was de grootste uitbarsting in de laatste 10.000 jaar en zorgde wereldwijd voor een dalende temperatuur.

Toch zijn geologen er niet zeker van wat deze magmakamer precies gaat betekenen. Om niet als onnodige paniekzaaier te worden gezien durven de meesten niet openlijk te spreken over de kans op een mega-uitbarsting, ook omdat het voorspellen van zo'n ramp en de gevolgen hier van erg onzeker zijn. De kans op een grote uitbarsting is niet goed te berekenen, "We kunnen alleen maar speculeren wat de vulkaan gaat doen", zegt Lühr in de Duitse krant Der Spiegel. De recente uitbarstingen van de Merapi hebben tot nu toe aan zo'n 122 mensen het leven gekost.

Meer informatie over vulkanen en de Merapi op het forum.