Harry Mulisch naar laatste rustplaats gevaren

Harry Mulisch wordt zaterdagmiddag per boot naar zijn laatste rustplaats gebracht op de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied. De markante schrijver overleed zaterdagavond op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker in zijn woning aan de Leidsekade in de hoofdstad.

De afscheidsbijeenkomst voor Harry Mulisch begint om 11.00 uur in de grote zaal van de Stadsschouwburg. Hier wordt de geboren Haarlemmer herdacht in aanwezigheid van onder anderen cultuurminister Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart, haar staatssecretaris Halbe Zijlstra en veel collega-auteurs en vrienden en bekenden van de familie. Onder de sprekers zijn burgemeester Eberhard van der Laan en Marcel van Dam, die met Mulisch bevriend was.

Reinbert de Leeuw en Louis Andriessen verzorgen de muziek en Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr schreef voor de gelegenheid een gedicht. Ook worden fragmenten van documentaires vertoond. De NOS verzorgt van 10.45 uur tot 12.30 uur een uitzending.

Na de herdenkingsbijeenkomst wordt de schrijver per boot over de Amstel vervoerd naar Zorgvlied, waar hij wordt begraven. De begrafenis heeft een openbaar karakter en is voor iedereen toegankelijk.

Mulisch was een van de beroemdste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw en schreef naast verhalen, gedichten, theaterstukken en artikelen meer dan tien romans. De gelauwerde auteur vereenzelvigde zich als enig kind van een 'foute' Oostenrijks-Hongaarse vader en Duits-joodse moeder met de Tweede Wereldoorlog.

Hij was de laatste nog levende schrijver van 'de grote drie', tot wie ook Willem Frederik Hermans en Gerard Reve behoorden. "Het einde van een tijdperk", viel alom te horen na Mulisch' overlijden.

Uitgeverij De Bezige Bij liet afgelopen week weten dat Mulisch' boeken sinds zijn overlijden over de toonbank vliegen. De uitgeverij noemde zijn oeuvre 'weergaloos en onnavolgbaar'. Mulisch heeft onder meer de P.C. Hooftprijs en de Nederlandse Staatsprijs voor Letterkunde gekregen.

In de Openbare Bibliotheek op de Oosterdokskade bij het Centraal Station werd maandag in de Ontdekking van de Hemelzaal een condoleanceregister voor Mulisch geopend, dat tot zondag is te tekenen. De familie en de gemeente Amsterdam bekijken of Mulisch kan worden geëerd met bijvoorbeeld een museum in de hoofdstad.