'Defensie kort niet op luxe wagenpark'

Ondanks het enorme tekort bij de krijgsmacht, wordt er niet gekort op luxe. Voor generaals en andere hooggeplaatsten zijn in totaal 37 auto's met chauffeur beschikbaar. De Telegraaf schrijft vrijdag dat de Tweede Kamer hierover opheldering eist van minister van Defensie Hans Hillen (CDA).

Naast de minister hebben achttien hoge militairen en topambtenaren bij Defensie een eigen auto met chauffeur. Daarnaast zijn achttien auto's beschikbaar waarvan hooggeplaatste militairen en ambtenaren op aanvraag gebruik kunnen maken.

VVD, CDA, PvdA, PVV, SP en GroenLinks vinden dat de top niet kan worden ontzien nu er bij Defensie zwaar wordt bezuinigd. Komend jaar moet minister Hillen een besparing van 200 miljoen euro realiseren. Daarbij lijkt het wagenpark buiten schot te blijven.

De partijen erkennen dat snijden in dat wagenpark nauwelijks iets oplevert, maar het zou een belangrijk signaal naar de militairen zijn. Een woordvoerder van Defensie zegt dat er vanaf 2012 mogelijk wel op de auto's wordt bezuinigd.

VVD-Kamerlid Han ten Broeke vindt dat het hele wagenpark van Defensie onder de loep moet worden genomen. "Als rekruten door geldgebrek nog geen kistjes kunnen aanschaffen en de generaals in een auto met chauffeur rijden, dan zijn de verhoudingen zoek."


(Foto: Novum)