Nederland daalt op ranglijst van beste landen

Nederland is een plaats gedaald op de ranglijst van beste land om in te wonen van de Verenigde Naties. Nederland bekleedt nu de zevende plaats. Noorwegen staat net als vorig jaar aan de top van de ranglijst. Helemaal onderaan op plek 169 staat Zimbabwe.

Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten en Liechtenstein stonden in 2009 nog niet in de top zes maar zijn Nederland dit jaar voorbijgestreefd. In de ranglijst staat Duitsland op de tiende plek, België op plek achttien en Luxemburg op 24.

Van oudsher wordt de ontwikkeling van landen gemeten aan de hand van inkomen. De VN-lijst neemt ook de ontwikkeling in onderwijs en gezondheid mee. "Groei alleen leidt niet altijd tot menselijke ontwikkeling", aldus Jeni Klugman, de belangrijkste auteur van het rapport. "We moeten ook meten of mensen een lang en gezond leven kunnen leiden en of ze de kans hebben om onderwijs te volgen."

Met veel landen in Afrika beneden de Sahara en voormalige lidstaten van de Sovjet-Unie gaat het nog altijd slecht, als gevolg van aids, oorlog en economische crises. De levensverwachting is in landen als Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland de afgelopen veertig jaar zelfs teruggelopen. Congo, Zambia en Zimbabwe scoren volgens het rapport lager dan in 1970.