Dierenbescherming noemt afschieten grazers zinloos

Het preventief afschieten van paarden, runderen en herten in de Oostvaardersplassen om uithongering te voorkomen is zinloos. Afschieten leidt tot een onnodig bloedbad, stelt de Dierenbescherming dinsdag in de Volkskrant.

Dierenartsen, verenigd in de KNMvD, pleiten ervoor dertig procent van de grote grazers in het natuurgebied af te schieten om uithongering te voorkomen. Er zou sprake zijn van een morele plicht om in te grijpen. De dieren zijn immers door mensen in het gebied geplaatst, maar kunnen niet weg om eten te zoeken.

Staasbosbeheer wil de kuddes zo natuurlijk mogelijk houden en ziet er niet veel in om bij te voeren. De Dierenbescherming vindt bijvoeren alleen nodig bij extreem hoge sterftecijfers. Daar zou geen sprake van zijn. "De sterftecijfers onder de dieren zijn in de Oostvaardersplassen niet hoger dan elders", zegt een woordvoerder in de krant.

Afschieten heeft volgens hem sowieso geen zin. De dieren zouden daarop reageren door zich sneller voort te planten. "Volgend jaar zit je dan weer met hetzelfde probleem. Dan krijg je een jachtbeleid zoals op de Veluwe."


(Foto: Novum)