Amsterdam: klaar voor demonstraties

Amsterdam maakt zich zaterdag op voor demonstraties in de stad. In het Westelijk Havengebied demonstreert een extreemrechtse groepering. De Amsterdamse politie zet extra agenten in om deze demonstranten uit de buurt te houden van een protest tegen vreemdelingenhaat in de binnenstad.

De demonstratie in het Westelijk Havengebied is aangekondigd door European Freedom Initiative, een internationale club van verschillende Europese bewegingen. Een daarvan is de omstreden English Defence League (EDL).

Zij wilden in eerste instantie op het Museumplein hun steun betuigen aan PVV-leider Geert Wilders, maar dit stond de gemeente niet toe. Amsterdam wees de Generatorweg in het Westelijk Havengebied aan als alternatieve locatie.

Bij monument De Dokwerker is een tegendemonstratie, georganiseerd door het Platform tegen Vreemdelingenhaat. The Amsterdam Rebel Clowns sluiten zich bij dit protest aan.

Burgemeester Eberhard van der Laan vreest de mogelijke komst van hooligans. Via internet zijn Ajax-aanhangers opgeroepen naar de Generatorstraat te komen. De initiatiefnemers van deze oproep stellen de EDL niet te dulden in Amsterdam.

De Anti Fascistische Aktie in Amsterdam (AFA) had eerder aangegeven de demonstratie van EDL te willen verstoren, maar zij hebben zich niet gemeld bij de gemeente. Volgens de gemeente zijn alle manifestaties die niet 24 uur van tevoren zijn aangemeld bij voorbaat verboden.

Amsterdam maakt zich op voor demonstraties
Amsterdam maakt zich op voor demonstraties (Foto: ANP)