Minder sigaretten verkocht door crisis

Tabaksfabrikant British American Tobacco (BAT), bekend van Lucky Strike, Pall Mall, Kent en Dunhill, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar minder sigaretten verkocht. Door de crisis en de hogere accijnzen is de verkoop in veel landen afgenomen. Dat maakte BAT woensdag bekend.

Het volume (exclusief overnames en desinvesteringen) daalde met 3 procent tot 526 miljard sigaretten. Door de crisis en de gestegen tabaksaccijnzen stappen veel rokers over op goedkopere merken. Ook had BAT last van concurrentie van nagemaakte en gesmokkelde sigaretten in landen als Turkije, Roemenië en Zuid-Afrika.

Daarnaast kampte BAT met de gevolgen van de overstromingen in Pakistan, waar het bedrijf naar schatting 6 procent van het volume verkoopt. Door de overstromingen is de distributie in Pakistan ontregeld geraakt.

Voor heel 2010 denkt de op een na grootste tabaksproducent ter wereld dat het volume met 3 procent zal dalen. Het concern is wel positief over de winstontwikkeling en gaat voor dit jaar uit van een goede winstgroei.

Minder sigaretten verkocht door crisis
Minder sigaretten verkocht door crisis (Foto: ANP)