Stewardess KLM ontslagen om kort koppie

KLM heeft een stewardess ontslagen vanwege haar korte haardracht. De 46-jarige Ilse Hesselberth draagt haar haar al gemillimeterd sinds ze in 1998 bij de KLM begon, zegt ze tegen de GPD-dagbladen. Bij functioneringsgesprekken werd er eerst nooit een punt van gemaakt, maar na een klacht van een collega vloog ze eruit.

In de reglementen van de luchtvaartmaatschappij staat dat 'extravagante haardracht' niet is toegestaan. "Tijdens de functioneringsgesprekken vóór 2007 was het steeds: Ilse, je haar is wel kort, maar ja, wat is extravagant?", zegt ze in het interview. In dat jaar trok een leidinggevende echter aan de bel over haar korte koppie.

Vervolgens werd een ondergrens van een centimeter ingesteld, zegt de bijna kale stewardess. Ze moest toen een haar uittrekken en die werd opgemeten meet een liniaal. Acht millimeter en dus te kort, luidde het oordeel. Daarna volgden drie officiële waarschuwingen, een berisping en uiteindelijk haar ontslag.

Hesselberth zelf zegt van passagiers en collega's van andere maatschappijen juist veel positieve opmerkingen te hebben gekregen. Ze realiseert zich dat stewardess een representatieve functie is, maar denkt daarbij niet in de eerste plaats aan haar. "Belangrijker is de manier waarop een passagier wordt behandeld tijdens de vlucht. De service zit hem in de oprechtheid en niet in het haar.'

De KLM wil niet reageren op het interview. "Wij doen nooit mededelingen over werknemers, ook niet als ze zelf naar de media stappen", zegt een woordvoerder.


KLM wil geen gemillimeterd haar zien. (Foto: Novum)