Europees Parlement verzwijgt botsing PVV en Turken

Het Europees Parlement heeft een botsing tussen PVV'er Barry Madlener met de Turkse minister Egemen Bagis in mei niet opgenomen in de notulen. Bij de aanvaring tijdens een vergadering van het Europese en het Turkse parlement noemde de minister van Europese zaken de PVV-Europarlementariër een racist.

Madlener noemt de omissie van het incident in de officiële notulen van de vergadering in de Volkskrant 'van de gekke'. "Die confrontatie tussen Bagis en mij was een van de opvallendste momenten in die vergadering. Notulen horen een eerlijke weergave te zijn van wat er is gezegd."

De PVV'er eist dinsdag tijdens een nieuwe gezamenlijke vergadering van de parlementen van de EU en van Turkije dat het voorval alsnog wordt opgenomen in de annalen. "Ik neem dit hoog op, omdat ik geen racist ben. Ik ben tegen toetreding van Turkije tot de Europese Unie en ik heb kritiek op de islam, maar dat is geen racisme."

De secretaris van het Europees parlement laat in de krant weten dat het incident niet in de boeken is genoteerd omdat het 'niet echt een politiek punt was', maar 'iets persoonlijks tussen Bagis en Madlener'. "Wij vonden het niet in het belang van het bestuur van de Europese Unie om die confrontatie tussen de Turkse minister en Madlener te benadrukken."

Bij het incident eind mei zei Bagis dat racisme een gevaarlijke ziekte is waaronder Europa heeft geleden en dat er nog steeds veel mensen zijn die eraan lijden. Hij richtte zich daarbij rechtstreeks tot Madlener. "Meneer Madlener, wij zullen u genezen."

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld laat weten Madlener te steunen als hij vraagt om het incident alsnog te laten vastleggen. Ze voegt eraan toe dat ze hoopt dat hij er daarna over ophoudt en inhoudelijk gaat deelnemen aan het debat.


(Foto: Novum)