Politie geeft chefs training omgaan met PowNed

De Groningse politie geeft leidinggevenden een speciale mediatraining om ze te leren om te gaan met PowNed-verslaggevers. De afdeling communicatie huurde een journalist in om de chefs te bestoken met provocerende en directe vragen, bevestigt een woordvoerder van de politie na berichtgeving van het AD dinsdag

Volgens de zegsvrouw gaat het om een training die al jaren wordt gegeven, waarin ook aandacht is voor de nieuwe, meer provocerende, stijl. Ook de politie in Amsterdam en in Zwolle traint op lastige vragen.

PowNed zette eerder een politiewoordvoerder uit Drenthe voor het blok door een politiebureau binnen te gaan met draaiende camera en de zegsvrouw te verhinderen weg te lopen. Het korps sprak daar zijn verontwaardiging over uit.

De Groningse politie laat in de krant weten dat de training een onderdeel is van een breder pakket om leidinggevenden voor te bereiden op media-aandacht. Daarbij gaat het vooral om de regie over het interview te houden. "Geen handen voor de camera, zeker niet weglopen en bij je verhaal blijven", zegt een woordvoerder.

Presentator Rutger Castricum noemt de training in een reactie logisch. "Ik vind het prima. Het zou zelfs naïef zijn om het niet te doen. Als het maar niet om afhouden en uitstellen gaat."