'Losbladige klapper beter dan spoorboekje'

Maandag beslist de NS over het afschaffen van het spoorboekje. Consumentenorganisatie Maatschappij Voor Beter OV vindt wel dat er een goed alternatief voor het spoorboekje in de plaats moet komen. Er zijn immers altijd nog veel mensen die niet over internet beschikken en ook de suggestie om aan het NS-loket een printje van de te maken reis af te halen is geen realistische optie, aangezien er op veel NS-stations allang geen loket meer is en op stations waar wel een loket is, de wachttijden vaak fors kunnen zijn, net zomin als het laten bellen naar een duur informatienummer.

"Dat er nog maar relatief weinig mensen een spoorboekje kopen, is een feit waar we niet omheen kunnen," aldus de belangenorganisatie, "al zou een uitgever van een roman een gat in de lucht springen bij een vergelijkbaar aantal verkochte exemplaren, maar het spoorboekje in zijn huidige vorm is niet meer van deze tijd."

Het spoorboekje is niet goedkoop, niet om te vervaardigen en niet om aan te schaffen, en staat voor het overgrote deel vol met informatie die niet wordt gebruikt. "Slechts weinig inwoners van Uitgeest zullen belangstelling hebben voor de dienstregeling van de stoptrein van Sittard naar Maastricht, om maar eens een voorbeeld te noemen." Om deze redenen is Voor Beter OV tegen een halsstarrig vasthouden aan het spoorboekje in zijn huidige vorm.

Voor Beter OV bepleit een losbladig systeem, met klappertjes waar dan de voor de incidentele reiziger relevante dienstregelingen kunnen worden ingedaan. Dat zou neerkomen op een bundeltje met de internationale treinen, de Intercitydienstregeling en verder bundeltjes per regio, dus Randstad-Noord, -Midden en Zuid-, Zuid-Nederland, Oost-Nederland en Noordoost-Nederland. Deze bundeltjes dienen dan wel overal in Nederland verkrijgbaar te zijn.

Een bijkomend voordeel van de Spoorklapper is, dat bij tussentijdse dienstregelingswijzigingen een nieuw setje van de desbetreffende regio, of de gewijzigde treinen kan worden verstrekt, zodat de Spoorklapper altijd actueel kan zijn, in tegenstelling tot het tamelijk inflexibele ouderwetse spoorboekje. 


Een spoorboekje is zóóó 2008....! (Foto: ANP)