'Israël blijft op Palestijns gebied'

Volgens een rapport van de Verenigde Naties zal voortzetting van de bouw van Israëlische huizen in de Palestijnse gebieden, de bezetting ervan onomkeerbaar maken. De stichting van een Palestijnse staat is daarmee op een illusie gebaseerd. Israël noemt het rapport bevooroordeeld en politiek getint.

De opsteller van het rapport, mensenrechtenrapporteur Richard Falk, concludeert dat het vredesproces, gericht op het stichten van een onafhankelijke soevereine Palestijnse staat, een utopie is geworden. Bouwwerkzaamheden op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem zijn volgens hem zo wijdverspreid geworden, dat er feitelijk sprake is van annexatie van Palestijns grondgebied. De rechten van de Palestijnen worden hierdoor geschonden, stelt hij, en wijst naast Israël ook de VN en de VS aan als de verantwoordelijken daarvoor.

JerusalemFalk meent dat de bouw van nederzettingen aannames ondergraaft bij resoluties van de Veiligheidsraad uit 1967. Daarin werd gesteld dat de bezetting van Palestijns gebied tijdelijk en omkeerbaar was. Deze aannames vormen de basis van de vredesbesprekingen, maar lijken volgens Falk door de feiten te zijn ingehaald. Hij zegt zijn conclusies niet alleen op de uitbreiding van de nederzettingen te baseren, maar ook op uitzettingen van Palestijnen in Oost-Jeruzalem en de sloop van hun huizen.

Israël zegt dat het rapport een politieke agenda dient, en stelt dat het bevooroordeeld is omdat Palestijnse terreuraanvallen er niet in worden genoemd. Volgens Falk was het conflict tussen de twee partijen echter geen onderdeel van zijn rapportage-opdracht, maar alleen de mate van Israëlische bezetting.

Israël besloot onlangs het bouwen in bezet gebied weer toe te staan. Daarop hebben Palestijnse onderhandelaars gedreigd van de vredesbesprekingen weg te lopen. De Israëlische organisatie Peace Now heeft becijferd dat er nu viermaal zo snel wordt gebouwd als voor het verbod.