Hof handhaaft straffen voor dood Tano Jansen

Vier Apeldoornse jongeren zijn donderdag in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot straffen tot een jaar cel voor betrokkenheid bij de dood van hun 16-jarige plaatsgenoot Tano Jansen. De straffen zijn dezelfde als die de rechtbank hen eerder oplegde. Justitie had gevangenisstraffen tot vijf jaar geëist tegen vier van de vijf verdachten.

Het gerechtshof in Arnhem legde de vier donderdag ook behandeling van hun persoonlijkheidsproblematiek op. Daarnaast moeten ze een schadevergoeding van ruim tienduizend euro betalen aan de moeder van het slachtoffer.

De 18-jarige Ricardo G. kreeg van het hof twee jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor vrijheidsberoving en het stichten van een aantal branden in Apeldoorn. Justitie had een gevangenis van vijf jaar tegen hem geëist. De straf viel, net als bij de andere verdachten, lager uit dan geëist, mede omdat de rechters niet bewezen achten dat sprake was van dood door schuld.

Volgens de rechters was de dood van Tano niet te voorzien. "Dat de verdachten Tano in de container achterlieten, heeft zijn dood niet tot gevolg gehad", aldus de rechters. Volgens het hof was Tano al overleden toen de tieners later terugkwamen om een kijkje te nemen. De rechters vinden vrijheidsberoving met de dood van Tano tot gevolg wel bewezen.

De 20-jarige Raymond van P. en de even oude Wesley T. kregen respectievelijk achttien en zestien maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Tegen hen had justitie vier jaar cel geëist. De 16-jarige Ginger T. werd, conform de eis van het Openbaar Ministerie, door vrijgesproken. De rechtbank in Zutphen sprak haar eerder ook al vrij. Haar zaak werd twee weken geleden achter gesloten deuren behandeld.

De 18-jarige Jeffrey van P., wiens zaak ook niet openbaar behandeld werd, werd veroordeeld tot tien maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Het OM had twee jaar jeugddetentie, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen hem geëist. Bij de lagere strafmaat hield het hof eveneens rekening met het feit dat de verdachten volgens gedragsdeskundigen enigszins verminderd toerekeningsvatbaar zijn. Ook stelt het hof dat de verdachten de dood van Tano nooit hebben gewild en dat ze voor hun verdere leven belast zijn met de rol die de ze hebben gespeeld bij zijn dood.

Het levenloze lichaam van het 16-jarige slachtoffer werd op 23 juni vorig jaar gevonden op een braakliggend terrein in Apeldoorn. Volgens justitie werd Tano door de vier bestrafte verdachten in de container opgesloten. De dove jongen, die volgens justitie mogelijk claustrofobisch was, stikte uiteindelijk door koolmonoxidevergiftiging en het inademen van rook, het gevolg van een brand in de container. Met deze brand hadden de jongeren volgens het hof overigens niets te maken.

Het slachtoffer werd in de container opgesloten omdat hij ruzie had met Ricardo. Toen de verdachten Tano ruim anderhalf uur later in de container zagen liggen, besloten de tieners hun mond te houden. Twee dagen na het incident vertelde de destijds 15-jarige Ginger T. toch aan haar vader dat de vier tieners Tano hadden opgesloten.