Plezierige kennismaking Rutte en Leterme

Premier Mark Rutte (VVD) heeft in Brussel een 'buitengewoon plezierige' kennismaking met de Belgische premier Yves Leterme gehad. Dat laat zijn woordvoerder woensdag weten.

Het was het eerste buitenlandse bezoek van Rutte als minister-president. De twee hebben de goede relatie tussen beide landen onderstreept en onderwerpen besproken die zowel Nederland als België aangaan. Ook is alvast gesproken over de aanstaande Europese Raad, aldus Ruttes woordvoerder. "Het was aller-plezierigst."

Het tweetal heeft het ook kort gehad over de Westerschelde. Het nieuwe kabinet wil op zoek naar een alternatief voor het doorprikken van de dijken van de Hertogin Hedwigepolder, terwijl het vorige kabinet juist had besloten dat wel te doen, zoals was afgesproken met de zuiderburen.

Het onder water zetten van de Zeeuwse polder zou nodig zijn ter compensatie van de natuur die verloren is gegaan bij het verdiepen van de vaargeul richting Antwerpen.

De gemaakte afspraken moeten worden nagekomen, vinden Rutte en Leterme. Mocht het nieuwe kabinet daarvan willen afwijken, dan moet opnieuw worden onderhandeld. Het gesprek daarover zal echter met Vlaanderen moeten plaatsvinden en niet met de federale regering.