Britten wachten genadeloze bezuinigingen

Groot-Brittannië staat aan de vooravond van de grootste bezuinigingsoperatie sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft de Britse minister van financiën George Osborne woensdag gezegd. De komende vijf jaar gaat het mes in uitkeringen, toeslagen en het ambtenarenbestand.

Tot en met 2015 moet 83 miljard pond (94 miljard euro) worden bezuinigd. Ook gaan de belastingen omhoog om het torenhoge begrotingstekort van 156 miljard pond (177 miljard euro) terug te dringen.

In deze periode verdwijnen in de publieke sector een half miljoen banen, op uitkeringen wordt gekort en tientallen regeringsplannen kunnen niet worden uitgevoerd. Zelfs koningin Elizabeth II moet inleveren, de begroting voor het koninklijke huishouden gaat met veertien procent omlaag.

De hogere inkomens hoeven de komende tijd niet meer te rekenen op kinderbijslag, waardoor jaarlijks 2,5 miljard pond (2,8 miljard euro) wordt bezuinigd. De komende jaren wordt de pensioengerechtigde leeftijd stapsgewijs verhoogd tot 66 jaar in 2020, vier jaar eerder dan aanvankelijk de bedoeling was. Hiermee wordt meer dan vijf miljard pond (5,7 miljard euro) per jaar bespaard.

Osborne bevestigde dat ook gesnoeid wordt in de gezondheidszorg, het onderwijs en de ontwikkelingshulp. De begroting van de politie wordt met vier procent verlaagd. "Door de kosten te verlagen en de bureaucratie te verminderen besparen we honderdduizenden manuren. Ons doel is te voorkomen dat er minder agenten op straat lopen", zei de minister.

Het ministerie van binnenlandse zaken moet jaarlijks zes procent bezuinigen, net als het ministerie van justitie. Het openbaar ministerie krijgt een harde klap te verduren en moet 24 procent inleveren. Datzelfde geldt voor het ministerie van buitenlandse zaken en de Commonwealth.

Een tijdelijke bankenheffing die in januari werd geïntroduceerd wordt permanent, waarmee mogelijk miljarden ponden worden binnengehaald. "We zullen het bankensysteem zo veel belasten als maar mogelijk is", aldus Osborne. De Britse staatsschuld is onder meer zo hoog opgelopen doordat miljarden ponden moesten worden gepompt in banken om deze overeind te houden.

In de terreurbestrijding wordt wel geïnvesteerd om Britten te beschermen tegen Al-Qaida en dissidente Ierse republikeinen en om de veiligheid van de Olympische Spelen in 2012 in Londen te waarborgen.

Uit recente peilingen blijkt dat veel Britten tegen de bezuinigingen gekant zijn. Dinsdag demonstreerden honderden vakbondsleden tegen de plannen van Osborne tijdens een luidruchtige protestmars naar het parlement. In een buurtcentrum in het zuiden van Londen vreesde een groep bejaarden dat het centrum de deuren moet sluiten als de bezuinigingen doorgaan.

"De kinderen hebben dan niets meer te doen en zullen weer moeten voetballen op straat en ruitjes ingooien", zei de 83-jarige Eileen Dean. "Misschien moet ik maar met hen meedoen."