Wilders niet blij met betoging EDL

PVV-voorman Geert Wilders distantieert zich van de demonstratie die wordt georganiseerd door de extreemrechtse organisatie English Defence League (EDL). De bijeenkomst, die volgende week zaterdag moet plaatsvinden op het Museumplein in Amsterdam, is bedoeld om Wilders een hart onder de riem te steken.

De demonstratie vindt een paar dagen voordat er een uitspraak in de strafzaak tegen Wilders wordt gedaan plaats. In De Telegraaf zegt Wilders dinsdag echter dat hij niets met de demonstratie heeft en ook niet met de EDL.

De bijeenkomst dreigt uit te lopen op een gewelddadige confrontatie, omdat steeds meer organisaties naar het Museumplein zouden willen komen om hun mening over Wilders kenbaar te maken. De EDL heeft voor de demonstratie een demonstratievergunning aangevraagd.

Volgens Wilders denken mensen dat de demonstratie op zijn verzoek wordt geregeld. Hij stelt de EDL echter alleen uit de krant te kennen en er nooit contact mee te hebben gehad. "Als die demonstratie er komt: ik verafschuw alles wat met geweld te maken heeft. Als er ook maar enige kans is op geweld, heb ik liever dat het wordt afgeblazen. Ik moet er niet aan denken dat er straks tussen voor- en tegenstanders een veldslag wordt geleverd."


Geert Wilders (Foto: Novum)