Siëstastrijd: snurken voor extra punten

De eerste stap naar roem in Spanje doe je door rustig op een bed te gaan liggen. Ogen dicht en langzaam wegdoezelen. Het eerste nationale siëstakampioenschap is onderweg. "Het moderne leven is een gevaar voor de siësta," aldus Daniel Blanco, president van de Nationale Vereniging van Vrienden van de Siësta. "Als je een siësta doet, denkt iedereen dat je een kalm en goed leven hebt. Dan is het moderne leven een directe aanval."

Blanco en zijn geestverwanten vrezen dat de siësta in gevaar is door het steeds haastiger wordende leven in Spanje. Daarom organiseren zij dit siëstakampioenschap, waarin de deelnemers worden getest op hun slaapwijze in een tijdsbestek van twintig minuten. Punten zijn te verdienen door de lengte van de slaap in de opgegeven tijd, ongewone slaapposities, bijzondere pyjama's en jawel, een hoop extra punten krijg je door luidruchtig te snurken.

Het winkelcentrum waar het kampioenschap wordt gehouden is een typisch voorbeeld van hetgeen waar Blanco tegen ageert. Tijdens de lunch blijven de winkels gewoon open, dus niemand slaapt meer tussen de middag. In Spanje's pogingen om bij te blijven met de wereldeconomie wordt er steeds meer gewerkt, en is het maar de vraag of de traditie van de siësta zal blijven bestaan.