Vrouw ontsteekt in 'boerkawoede'

Jeanne Ruby, een 63-jarige gepensioneerde Franse lerares, kon het allemaal niet meer aan. Toen ze een moslima met een boerka tegenkwam in een inrichtingswinkel 'brak' de vrouw en rukte de gezichtsverhullende kleding van de 26-jarige Shaika Al-Suwaidi af. De zaak ligt nu voor de rechter, en is controversieel omdat boerka's sinds vorige week verboden zijn in Frankrijk.

De in de rechtbank niet aanwezige Ruby begon met het vragen om de 'sluier' af te doen, omdat ze zich door de boerka aangevallen voelde. "Voor mij is de sluier een daad van agressie. Ik voelde me als vrouw aangevallen", aldus Ruby. De moslima weigerde echter de sluier af te doen en ging verder winkelen. Maar toen Ruby haar een aantal minuten later opnieuw tegenkwam, brak er naar eigen zeggen iets in haar. Ze rende naar de gesluierde vrouw toe, rukte de sluier van haar gezicht af en begon haar te krabben en te slaan. Al-Suwaidi vertelt dat de Française haar vervolgens in haar rechterhand beet en uitriep: "Nu kan ik je gezicht zien!"

Voordat de rechtszaak begon, gaf Jeanny Ruby een interview aan de La Parisienne. "Ik vind het onacceptabel dat iemand een niqab draagt in dit land van mensenrechten. Het is niets meer dan een muilkorf waarvan alleen de teugels nog missen. Het is een ontkenning van de vrouwelijkheid. Ik heb in Marokko lesgegeven, en vrouwen drie stappen achter hun man zien lopen."

De advocaat van de moslima ziet het incident echter anders. "Ruby is diegene met een provocatieve houding. Haar agressie breekt in op de religieuze vrijheid." Zijn cliënte heeft inmiddels Frankrijk verlaten, en is niet van plan terug te keren. De strafeis van de aanklager is twee maanden voorwaardelijk en een boete van zevenhonderdvijftig euro, waar de advocaat van de moslima een schadevergoeding van vijftienduizend euro eist.

De Franse wet die boerka's en andere gezichtsverhullende kleding sinds deze week verbiedt gaat effectief pas binnen zes maanden in. Dan kan iedereen, dus ook islamitische toeristen, een boete krijgen voor gezichtsverhullende gewaden, of verplicht worden een inburgeringscursus te volgen.

Volgend jaar staat hier in Frankrijk een boete op.