'Stormloop op rijexamen voor mensen met faalangst'

Het rijexamen voor mensen met faalangst blijkt behoorlijk populair. De afgelopen maand trok het examen al vijfhonderd kandidaten, schrijft het AD donderdag.

Het speciale examen is in juni geïntroduceerd. Een examinator die is getraind in het omgaan met faalangst, neemt het examen af. Het examen duurt 25 minuten langer, zodat er meer tijd is de problemen met de kandidaat te bespreken. Ook mag de kandidaat een time-out nemen. Het examen kost 156 euro in plaats van de 93 euro dat een normaal examen kost.

De eerste maand trok het examen nog maar 86 kandidaten, maar in juli en augustus kwamen er in totaal al vierhonderd. Zestig procent van de kandidaten slaagt, dat is tien procent meer dan het slagingspercentage voor het gewone examen.

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen verwacht dat het aantal kandidaten doorgroeit naar zo'n tienduizend per jaar. De meeste kandidaten voor het speciale examen zijn vrouw en in de twintig. Vaak zijn ze al eerder opgeweest voor hun rijbewijs.

Het faalangstexamen is niet voor mensen met angst voor rijden, maar voor mensen die juist bang worden omdat ze de druk van het examen niet aankunnen. Zodra dat examen voorbij is, hebben ze er geen last meer van.