Postbedrijven blijven ondanks wet stukloon betalen

Particuliere postbedrijven zijn ondanks een wet daartoe niet van plan hun dertigduizend bezorgers met ingang van volgend jaar in loondienst te nemen. Dat zegt voorzitter van de Werkgeversvereniging Postverspreiders Nederland Gert-Jan Morsink woensdag in het Nederlands Dagblad.

Morsink is ook directeur van postbedrijf Sandd, een van de postbedrijven die zijn werknemers per poststuk betaalt. Het stukloon is omstreden omdat postbezorgers daardoor veel minder zouden verdienen dan postbezorgers van TNT Post, die per uur worden betaald. Dit soort concurrentie is volgens TNT Post een van de redenen dat bij het bedrijf elfduizend banen verdwijnen.

In 2008 beloofden de postbedrijven in een cao dat ze hun bezorgers een arbeidscontract geven. De Tweede Kamer liet dat als stok achter de deur ook in de wet opnemen.

Morsink stelt echter dat de rechter de wettelijke verplichting het personeel in dienst te nemen naar de prullenbak zal verwijzen. Dit omdat de regeling voor veel van de veertig regionale- en stadspostbedrijven het faillissement zou betekenen, voor Sandd overigens niet.

Verder zouden de werknemers zelf geen vast contract willen, omdat ze zelf hun uren willen indelen. Dat is met een vast contract overigens ook mogelijk.

De telecom- en postwaakhond Opta kan een boete tot 450.000 euro opleggen, maar Sandd zal die niet betalen, kondigt Morsink in de krant aan. Hij erkent dat de bedrijven hebben toegezegd tachtig procent van de bezorgers in loondienst te nemen, maar hij wijst erop dat die afspraken van 'voor de crisis' zijn.

De directeur ontkent stellig dat de bezorgers door het stukloon minder verdienen, maar toch is Sandd volgens hem zeventien miljoen euro per jaar meer kwijt als arbeidscontracten worden ingevoerd. Een verklaring hiervoor geeft hij niet. Wel zou Sandd in staat zijn die zeventien miljoen euro per jaar te betalen.