Levend gekookte kat nieuwste delicatesse

De Chinese metropool Kanton loopt massaal warm voor de nieuwste delicatesse. Levend gekookte katten zijn er werkelijk niet aan te slepen. Aan katten worden in China namelijk levensreddende krachten toegekend. Zo zou Minoes ziekten als astma kunnen genezen.

Een beetje groothandel heeft dan ook ruim duizend levende katten op voorraad, die opgesloten zitten in metalen kooien. Voor een pondje kattenvlees moet je iets meer dan een euro neerleggen, terwijl je voor kattenhersens het driedubbele kwijt bent. Katteningewanden gaan zelfs voor vijf euro per pond over de toonbank.

Om de versheid van de kat te garanderen, wordt het dier op gruwelijke wijze geslacht, zo heeft een reporter van het tijdschrift 'Express' ontdekt. Naast het levend koken, kan het beestje bijvoorbeeld ook worden doodgemept. "Hoe meer de kat heeft geleden, des te beter de smaak", luidt het oordeel. "Op deze manier weet je zeker dat het vlees doorweekt is met bloed en dat de smaak geweldig is."

Het leeuwendeel van het Chinese kattenvlees wordt gegeten in Kanton. In Kantonese restaurants wordt de poes al sinds lange tijd geserveerd. Kat zou onder andere goed zijn voor de balans tussen lichaam en geest. Levend gekookte kat is de nieuwste variatie in de traditionele keuken. "De kat kan niet helemaal worden doodgeslagen", verklaart een kok. "De truc is het beestje een beetje te laten koken. Zo krijg je een levend gekookte kat."

Wie benieuwd is naar de manier waarop levend gekookte kat wordt bereid, kan een fotoreportage bekijken in het bronartikel.