OM: geen schadevergoeding in proces-Wilders

PVV-leider Geert Wilders hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de benadeelde partijen die zich bij de rechtbank hebben gemeld. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

Drie benadeelde partijen eisen elk het symbolische bedrag van een euro schadevergoeding. Ze zeggen schade te hebben ondervonden van de uitspraken van Wilders. Zo zou door het optreden van Wilders het toekomstperspectief van moslims in Nederland zijn 'verduisterd'.

Het OM wijst erop dat er een rechtstreeks verband moet zijn tussen de uitlatingen waarvoor Wilders terechtstaat en de geleden schade. Dat is niet het geval, zei officier van justitie Birgit van Roessel. De benadeelde partijen moeten volgens het OM niet-ontvankelijk worden verklaard. Van Roessel zei wel oog te hebben voor de emoties bij de benadeelde partijen.

De benadeelde partijen die schadevergoeding eisen, zijn de 'Beweging tot herstel van het respect', waarin een aantal moskeeën samenwerkt; een groep mensen onder wie voormalig GroenLinks-politicus Mohammed Rabbae; en Yvonne Wolthuis, een voormalig lid van de stadsdeelraad in Amsterdam Zuidoost.