De Grave: 18 miljard bezuinigen lukt niet

Het gaat het kabinet-Rutte niet lukken om daadwerkelijk achttien miljard euro te bezuinigen. Dat verwacht voormalig VVD-minister Frank de Grave. In het televisieprogramma Buitenhof noemde hij de plannen 'ambitieus'.

Het kabinet wil de komende jaren achttien miljard euro bezuinigen. VVD-leider Mark Rutte liet eerder weten dat iedereen die bezuinigingen gaat voelen.

Dat niet alle bezuinigingsmaatregelen zo scherp uitpakken als het nu lijkt, is volgens De Grave geen drama. "De cohesie en de behoefte er samen iets van te maken is belangrijker dan wat in het regeerakkoord staat."

De het regeer- en gedoogakkoord dat VVD, CDA en PVV hebben gesloten staat ook dat wordt geprobeerd het gesprek met andere landen aan te gaan over internationale afspraken over immigratie. De Grave ontkende dat dit enkel is gedaan om de schijn op te houden dat het kabinet het probleem oppakt.

Hij wees er op dat sommige afspraken al tientallen jaren oud zijn en dat het logisch is om eens na te gaan of de afspraken nog actueel zijn. "Dit is een goede manier om te verwoorden wat in het land leeft."