[F1] Uitslag Grand Prix van Japan

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Japan op zijn naam geschreven. De Duitse Red Bull-coureur bleef zijn teamgenoot en kampioenschapsleider Mark Webber op het circuit van Suzuka voor. Ferrari-rijder Fernando Alonso werd derde in een enerverende race.

Sebastian Vettel vertrok met zijn Red Bull van de poleposition op een droog Suzuka. De Duitser bleef eerder vandaag in de kwalificatie teamgenoot en wk-leider Mark Webber voor. Lewis Hamilton werd derde, maar werd vanwege een versnellingsbakwissel teruggezet op de grid. Virgin-rijder Lucas di Grassi ging niet van start, omdat hij zijn bolide op weg naar de start bij de 130R in de muur parkeerde.

De beste start was voor voor Vettel, voor Robert Kubica, Webber en Fernando Alonso. Hamilton kende een goede start en klom op naar de zesde plaats. Ook Adrian Sutil kende een goed begin en lag in de eerste ronde al tiende. Al voor de eerste bocht ging het mis voor Vitaly Petrov die met zijn Renault op het rechte stuk in de muur crashte. Ook Felipe Massa, Nico Hülkenberg en Vitantonio Liuzzi kwamen niet verder dan de tweede bocht.

Uit de herhaling bleek dat Petrov na de start te vroeg de deur voor Hülkenberg dichtdeed en door de Duitse Williams-coureur geraakt werd. Massa had al een slechte kwalificatie en probeerde in de eerste bocht plaatsen goed te maken, maar kwam op het gras, verloor de macht over zijn bolide en raakte Liuzzi vol. Nico Rosberg, Jarno Trulli, Bruno Senna en Timo Glock kwamen binnen voor nieuwe banden.

Nog voordat de safety car naar binnen kwam moest ook Kubica opgeven. De Pool had een probleem met zijn Renault en parkeerde zijn bolide aan de kant van de baan. Uit de beelden bleek later dat het rechterachterwiel van de Renault afgebroken was en de Pool hierdoor op moest geven. Hierdoor leidde Vettel voor Webber, Alonso, Jenson Button en Hamilton.

Pas na zes ronden kwam de safety car weer binnen en werd het veld weer losgelaten. Er waren enkele gevechten, waarbij Michael Schumacher erin slaagde om zijn voormalige teamgenoot Rubens Barrichello bij de hairpin voor plaats zes te passeren. Nico Rosberg probeerde bij de 130R hetzelfde bij Sébastien Buemi, maar ging wijd en moest weer achter de Zwitser aansluiten.

Vooraan gingen de Red Bulls er snel vandoor, waarbij Vettel bijna een seconde per ronde sneller reed dan de nummer drie van de race Alonso. Na twaalf ronden was het Kamui Kobayashi die met een gedurfde inhaalactie de tiende plaats van Jaime Alguersuari afsnoepte en zo in zijn eigen land in de punten reed. De op de vijftiende plaats rijdende Sakon Yamamoto maakte een foutje, waardoor Jarno Trulli hem kon passeren. Timo Glock was de volgende die hierdoor op de staart van de Japanner zat.

Vooraan reden de Red Bulls na zestien ronden niet meer snel weg bij de rest van het veld, maar de verschillen bleven bestaan. In de negentiende ronde was het Kobayashi die in de Esses wederom zijn moed toonde en plaats negen afpakte van Sutil na een goede inhaalactie. Sutil ging hierna gelijk naar binnen voor andere banden, terwijl ook de als achtste rijdende Nick Heidfeld nieuw rubber haalde.

Na 22 ronden was de eerste van de toppers Hamilton die pitte. McLaren probeerde hem in een gat te plaatsen, maar in plaats daarvan kwam hij achter Kamui Kobayashi terecht. Niet veel later volgden Vettel en Alonso, terwijl op hetzelfde moment Hamilton op het rechte stuk Kobayashi inhaalde en vijfde lag. Schumacher was eerder al naar binnen gegaan, maar voor de Duitser betaalde deze set niet uit, omdat hij achter teamgenoot Nico Rosberg terechtkwam. Hamilton kreeg vleugels en reed met 1:35.6 de snelste ronde van de race.

Halverwege de race ging de nog niet gestopte Button aan de leiding, voor Vettel, Webber, Alonso en Hamilton. Tussen dit vijftal zat zeventien seconden, waarbij dit gat ronde na ronde kleiner werd. Verder naar achteren reden Rosberg en Schumacher dicht achter elkaar. Schumi deed enkele inhaalpogingen bij zijn teamgenoot, maar slaagde er niet in hem te passeren.

Met nog twintig ronden te gaan was het Webber die de snelste auto had en het gat met Button en Vettel dichtte. Alonso en Hamilton lagen vijf seconden achter dit trio. Dit gat was met vijftien ronden te gaan negen seconden, het sein voor McLaren om Button binnen te halen en hem op het zachte rubber naar buiten te sturen. Ook Kobayashi kwam in dezelfde ronde binnen en viel ver terug in het middenveld.

Vettel voerde meteen het tempo op en reed de snelste ronde van de race. Ook Webber en Alonso gingen sneller rond, terwijl Hamilton achter hem iets af leek te haken omdat de Brit de derde versnelling kwijtraakte. Button ging op jacht naar zijn teamgenoot met snelle tijden in alle sectoren. Met nog tien ronden te gaan liet Hamilton zijn teamgenoot bij de Esses voorbij.

Kobayashi ging eveneens bij de Esses Alguersuari voor de tweede maal voorbij, nadat Alguersuari het inhalen van een achterblijver te licht opnam en buitenom gepasseerd kon worden. Beide rijders raakten elkaar waarbij uiteindelijk Alguersuari de pits in moest. Adrian Sutil blies in dezelfde ronde zijn Mercedes-motor op en spinde in de 130R, maar wist op de baan te blijven en reed de pits in. Wel liet de Duitser olie op de baan achter.

Met nog vijf ronden te gaan brak het linkerachterwiel bij de Mercedes van Nico Rosberg af en de Duitser belandde bij bocht vijf met hoge snelheid in de banden. Kobayashi had ondertussen Rubens Barrichello in de Esses ingehaald en een ronde later na een fout van Heidfeld ook zijn Sauber-teamgenoot, waardoor hij op plaats zeven lag. Bij Lotus was het ondertussen feest, omdat Kovalainen op plaats twaalf lag en hierdoor bijna zeker was van de tiende plaats in het constructeurskampioenschap.

Na 53 ronden kwam Sebastian Vettel eenvoudig als eerste over de streep, voor Red Bull-teamgenoot Mark Webber en de Ferrari van Fernando Alonso. Button werd vierde, voor Hamilton, Schumacher, Kobayashi, Heidfeld, Barrichello en Buemi. Webber blijft ook na deze race het kampioenschap leiden, voor Vettel en Alonso die gedeeld tweede staan. De McLarens van Hamilton en Button lijken af te haken.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Sebastian Vettel Red Bull Racing 1:30:27.323
2 Mark Webber Red Bull Racing +0.906
3 Fernando Alonso Ferrari +2.721
4 Jenson Button McLaren-Mercedes +13.522
5 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes +39.595
6 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix +59.933
7 Kamui Kobayashi Sauber +1:04.039
8 Nick Heidfeld Sauber +1:09.668
9 Rubens Barrichello Williams +1:10.846
10 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso +1:12.806
11 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso +1 Ronde
12 Heikki Kovalainen Lotus F1 +1 Ronde
13 Jarno Trulli Lotus F1 +2 Ronden
14 Timo Glock Virgin Racing +2 Ronden
15 Bruno Senna HRT F1 Team +2 Ronden
16 Sakon Yamamoto HRT F1 Team +3 Ronden
DNF Nico Rosberg Mercedes Grand Prix +6 Ronden
DNF Adrian Sutil Force India F1 +9 Ronden
DNF Robert Kubica Renault +51 Ronden
DNF Nico Hulkenberg Williams +53 Ronden
DNF Felipe Massa Ferrari +53 Ronden
DNF Vitaly Petrov Renault +53 Ronden
DNF Vitantonio Liuzzi Force India F1 +53 Ronden
DNF Lucas Di Grassi Virgin Racing +53 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Driver Team Punten
1 Mark Webber RBR-Renault 220
2 Fernando Alonso Ferrari 206
3 Sebastian Vettel RBR-Renault 206
4 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 192
5 Jenson Button McLaren-Mercedes 189
6 Felipe Massa Ferrari 128
7 Nico Rosberg Mercedes GP 122
8 Robert Kubica Renault 114
9 Michael Schumacher Mercedes GP 54
10 Adrian Sutil Force India-Mercedes 47
11 Rubens Barrichello Williams-Cosworth 41
12 Kamui Kobayashi BMW Sauber-Ferrari 27
13 Vitaly Petrov Renault 19
14 Nico Hulkenberg Williams-Cosworth 17
15 Vitantonio Liuzzi Force India-Mercedes 13
16 Sebastien Buemi STR-Ferrari 8
17 Pedro de la Rosa BMW Sauber-Ferrari 6
18 Nick Heidfeld BMW Sauber-Ferrari 4
19 Jaime Alguersuari STR-Ferrari 3
20 Heikki Kovalainen Lotus-Cosworth 0
21 Jarno Trulli Lotus-Cosworth 0
22 Karun Chandhok HRT-Cosworth 0
23 Lucas di Grassi Virgin-Cosworth 0
24 Timo Glock Virgin-Cosworth 0
25 Bruno Senna HRT-Cosworth 0
26 Sakon Yamamoto HRT-Cosworth 0
27 Christian Klien HRT-Cosworth 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 RBR-Renault 426
2 McLaren-Mercedes 381
3 Ferrari 334
4 Mercedes GP 176
5 Renault 133
6 Force India-Mercedes 60
7 Williams-Cosworth 58
8 BMW Sauber-Ferrari 37
9 STR-Ferrari 11
10 Lotus-Cosworth 0
11 HRT-Cosworth 0
12 Virgin-Cosworth 0