Wilders: geen tranen om afzeggen Yudhoyono

Geert Wilders heeft fel gereageerd op het bericht dat de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zijn bezoek aan Nederland afblies vanwege de PVV. "Wat de reden ook is dat Yudhoyono niet naar Nederland komt, ik zal er geen traan om laten. Hij verklaarde me eerder persona non grata in Indonesië", twitterde Wilders.

Het Nederlands Dagblad schreef zaterdag op basis van direct betrokkenen dat Yudhoyono het staatsbezoek annuleerde omdat hij problemen heeft met de anti-islam standpunten van Wilders. Het kort geding van de Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) waarin werd geëist dat Yudhoyono gearresteerd zou worden, was slechts een aanleiding om de reis af te blazen. De echte reden zou Wilders zijn.

De Indonesische ambassadeur Habibie liet zich onlangs ook al kritisch uit over Wilders. Hij betichtte de PVV-leider van 'haatzaaierij', 'schreeuwen' en 'blaffen' en vroeg zich af of de PVV-stemmers niet lijden aan een 'angstpsychose'. Wilders reageerde hierop als door een adder gebeten en eiste dat demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen Habibie op het matje zou roepen. Verhagen deed dit, waarmee de kwestie uit de wereld leek. Het conflict lijkt nu echter weer op te laaien.

Geert Wilders werd in 2008 tot persona non grata verklaard in Indonesië. Hij was niet langer welkom in het grootste moslimland ter wereld vanwege zijn film Fitna.


(Foto: Novum)