Veiligheidsmaatregelen na fatale overval Amsterdam

Het Amsterdamse stadsdeel West neemt samen met ondernemers veiligheidsmaatregelen in grote winkelstraten in het gebied. Onder meer betere verlichting, beveiligers in de straat, extra politietoezicht en zogenoemde DNA-douches moeten het aantal overvallen op winkels in het stadsdeel terugdringen.

Donderdag overleed een 66-jarige medewerker bij een overval op een juwelier in de Jan Evertsenstraat. Het stadsdeelbestuur zegt geschokt te zijn over de roofmoord. Stadsdeelvoorzitter Martien Kuitenbrouwer stelt dat de winkeliers in West al langere tijd het mikpunt van overvallers zijn. "Elke maatregel om dit soort criminaliteit de kop in te drukken is wat mij betreft bespreekbaar."

De maatregelen, waaronder ook extra toezicht van jeugdpreventieteams en straatcoaches, gelden voor de winkelstraten Bos en Lommerweg, Jan Evertsenstraat, Jan van Galenstraat en Kinkerstraat. Het stadsdeel gaat tevens samen met justitie en politie kijken hoe criminele jongeren beter kunnen worden aangepakt. Om de uitvoering van de maatregelen mogelijk te maken vraagt het stadsdeel extra geld van de centrale stad, die overigens op zwart zaad zit.

De overval donderdag vond rond 11.00 uur plaats. Twee overvallers drongen de winkel binnen en bedreigden de eigenaar en zijn broer. Kort daarop schoot een van de overvallers. De broer raakte ernstig gewond en overleed niet veel later in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De daders zijn nog voortvluchtig.

Vrijdagavond vindt in de Jeruzalemkerk een bijeenkomst plaats voor ondernemers en omwonenden naar aanleiding van de fatale overval. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, stadsdeelvoorzitter Kuitenbrouwer en de politie zijn daarbij aanwezig. Tijdens de bijeenkomst kunnen de aanwezigen stilstaan bij de 'tragische gebeurtenis', kan het condoleanceregister worden getekend en kunnen gevoelens en ervaringen met elkaar worden gedeeld, meldt het stadsdeel.